Steunpunt huiselijk geweld

Het aanpak van tand aandoeningen

Geplaatst op

Voor de aanpak van verschillende tand aandoeningen kun je terecht bij Tandarts Amsterdam Centrum. Tand aandoeningen zoals kiespijn, tandenknarsen en kaakklemmen, droge mond, tandplak en tanderosie kan irritant zijn. Tand aandoeningen kan de gezondheid van je gebit verslechteren. Dit gebeurt als je niet op tijd ingrijpt. Gezondheid van je tanden betekent gezondheid van je lichaam.

Soorten tandaandoeningen

Een aantal tandaandoeningen die we voor je op een rij zetten zijn als volgt: droge mond, kaakklemmen, kiespijn, tandplak en tanderosie.

Droge mond

Het ontstaan van droge mond komt door weinig productie van speeksel. In volgende situaties komt het hebben van een droge mond het vaakst voor:

  • Chemotherapie
  • Medicatiegebruik
  • Bestraling in het hals/hoofdgebied
  • Diabetes, syndroom van Sjögren en nieraandoeningen

Wat te doen bij droge mond

Een manier om droge mond te voorkomen is om veel te drinken. Daarnaast kan je een suikervrije kauwgom gebruiken om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Ook kan je tandarts of dokter een spray adviseren, die het aanmaak van kunstmatig speeksel stimuleert. Dit zorgt ervoor dat je mond vochtig blijft.

Kaakklemmen

Kaakklachten zijn vaak afkomstig van het kaakgewricht of de kauwspieren. Kaakklachten zijn onder andere: pijnlijk kaakgewricht, kaakgewrichtsgeluiden, vermoeide kauwspieren en pijnlijk kaakgewricht komen het meest voor. Deze klachten kunnen je beperken tot dagelijkse activiteiten zoals gapen, kauwen en gapen. Je tandarts kan zulke klachten indien nodig behandelen. Ook kan je tandarts je verwijzen om een bezoek te doen bij een tandarts-gnatholoog.

Kiespijn

De oorzaak van kiespijn kan verschillen. De last kan langdurig van invloed zijn, maar kan ook kortlopend naar voren komen. Bijvoorbeeld tijdens het eten of drinken van warm, koud of zoet eten en drinken. Bij langdurig kiespijn is het raadzaam om je tandarts te raadplegen. Om je kiespijn te verlichten kun je gebruikmaken van ibuprofen of paracetamol.

Tandplak

Dit is een zacht en kleverig laagje met hetzelfde kleur als je tanden. Hierdoor is het nauwelijks zichtbaar. Dit laagje bevat bacterie massa, speekseleiwitten en resten van je voedsel. Om problemen te voorkomen dien je tandplak elke dag te verwijderen. Door tandplak kunnen problemen ontstaan zoals:

  • Gaatjes
  • Slechte adem
  • Ontstoken of bloedend tandvlees

Als je tandplak niet op tijd verwijderd kan er tandsteen ontstaan. Dit is moeilijk weg te halen en heeft een professionele behandeling nodig. 

Tanderosie

Tanderosie is tandglazuur dat in je mond opgelost wordt door zuren uit eten en drinken. Ook kan dit door maagzuur ontstaan. Dit is een probleem wat op een serieuze wijze opgepakt moet worden. Tanderosie kan ontstaan door frisdranken en vruchtensappen. In veel dranken zitten verborgen zuren in of het nou een light versie of normale versie is maakt in principe niet uit. De toegevoegde zoetstof of suiker maskeert de zure dosis, zodat deze niet opvalt. Het voorkomen van tanderosie is het verminderen van frisdranken en vruchtensappen die zuur bevatten. Een andere manier is het genoeg benutten van water, normale thee, melk, koffie, yoghurtdranken en chocomel.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden